Vanliga frågor
1. Vad är basinkomst?
Basinkomst, eller medborgarlön som det också kallas, är en grundinkomst som delas ut till alla invånare utan krav på motprestation. Införandet av basinkomst skulle ersätta stora delar av andra bidrag (såsom a-kassa, försörjningsstöd, studiebidrag och barnbidrag).
2. Vad är fördelarna med basinkomst?
Alla får en grundläggande ekonomisk trygghet. Det ger möjlighet att planera mer tid till hem och familj, starta upp projekt eller företag eller arbeta ideellt och engagera sig i en demokratisk utveckling av samhället. Andra positiva effekter av en basinkomst är mindre stress i samhället vilket i sin tur leder till bättre fysisk och psykisk hälsa och minskade sjukvårdskostnader. Det har även visat sig ha flera positiva miljöeffekter.
3. Kommer inte alla sluta jobba då?
Skulle du sluta jobba? Idéen om basinkomst baseras på värderingar om att människan är aktiv och vill bidra i samhället, och alltså vill arbeta, oavsett om det är i form av betalt eller ideellt arbete. Basinkomst innebär alltså inte att någon måste sluta lönearbeta. Det är en reform för att ge ekonomisk grundtrygghet till alla och det är upp till varje individ att välja hur mycket (eller lite) den vill lönearbeta. De som har anställning arbetar ofta mer än de klarar av, medan de som saknar anställning tvingas till åtgärder som inte sällan upplevs förnedrande och meningslösa.
4. Hur ska det finansieras?
Det finns flera olika förslag. Dagens välfärdssystem finansieras av intäkter från arbete, men eftersom det finns färre och färre lönearbeten behövs också andra inkomstkällor. Pengarna finns, de behöver omfördelas. En stor del för att finansiera en basinkomst täcks av dagens existerande bidrag och administrationen runt dem. Fler inkomstkällor kan till exempel vara finansiella skatter, produktionsskatt, konsumtionsskatt och att återinföra förmögenhetsskatten.
5. Har det prövats någonstans?
Ja. I Alaska finns Alaska Permanent Fund ur vilken alla vuxna medborgare får en regelbunden inkomst, i Brasilien finns La Bolsa Familia där en basinkomst utbetalas mot att barnen går i skolan och Iran införde som första land i världen en nationell basinkomst hösten 2012. Det har också prövats genom flera pilotprojekt i t ex Kanada, Indien, Namibia och USA med positiva effekter som minskade klassklyftor, förbättrad hälsa, minskad kriminalitet, kvinnors självständighet och företagsverksamhet ökar m.m. Under året startar bland annat pilotprojekt i Finland, Holland och Frankrike.